Rynek magazynowy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie, o czym świadczy m.in. różnorodność usług z nim związanych. Doskonałym ich przykładem jest wynajem magazynów samoobsługowych. Co warto wiedzieć na ten temat?
Magazyn samoobsługowy – co to takiego?
Magazyn samoobsługowy to niewielka przechowalnia znajdująca się w obiekcie specjalnie przystosowanym do wynajmu tego typu powierzchni. Służy do przechowywania rozmaitych rzeczy, np. rodzinnych pamiątek, sprzętu sportowego, ubrań, książek, dokumentów czy nawet mebli oraz urządzeń RTV i AGD. Usługa wynajmu komórek samoobsługowych skierowana jest zarówno do osób prywatnych, jak i prowadzących działalność gospodarczą.
Magazyn samoobsługowy – gdzie go wynająć?
Jest kilka istotnych kwestii, o których powinny pamiętać klienci decydujący się wynająć samoobsługowy magazyn. Warszawa to doskonały przykład lokalizacji, gdzie można skorzystać z tej właśnie formy wynajmu magazynów. Omawiana usługa funkcjonuje w największych miastach w Polsce, ale z uwagi na rosnącą jej popularność wcale nie jest wykluczone, że zacznie pojawiać się również i w mniejszych miejscowościach.
Magazyn samoobsługowy – jak go wynająć?
W Kangu Self Storage procedury związane z wynajęciem magazynu samoobsługowego są bardzo proste i nieskomplikowane. Na początek warto sprawdzić, jakie konkretnie powierzchnie oferuje firma specjalizująca się w wynajmie mini przechowalni. Zwykle nie trzeba dokonywać wcześniejszej rezerwacji – jeśli wybrany magazyn jest wolny w danym momencie, formalności załatwiane są od ręki. Można ich dopełnić nie tylko osobiście, ale także za pośrednictwem e-mail.
Magazyn samoobsługowy – o czym pamiętać?
Decydując się na wynajęcie magazynu samoobsługowego, należy brać poprawkę na minimalny okres najmu, np. w Kangu wynosi on 14 dni. Umowy są zawierane najczęściej na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia ich przez każdą ze stron – oczywiście z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Trzeba też pamiętać o tym, że pewnych rzeczy nie wolno trzymać w magazynach, np. materiałów wybuchowych czy szybko psującej się żywności.